رشد قانونمندی
چگونهفرزندانیقانونمندتربیتکنیم؟
حتما به عنوان والدین، برایتان پیش آمده است که از قانونگریزی فرزندتان کلافه شده باشید و به دنبال چاره بگردید. مثلا تاکنون فکر کردهاید که چگونه میتوانید مانع حرکت فرزند یک ساله خود به سمت تلویزیون شوید؟ یا این که وقتی فرزند پیشدبستانی شما چیزی را پرتاب میکند چه کاری باید انجام دهید؟ یا چگونه میتوانید فرزند نوجوان خود را تشویق کنید که به قانون احترام بگذارد؟ مهم نیست که فرزندتان چه سن و سالی دارد، مهم این است که وقتی مسالهای در منزل شما به قانون تبدیل شد، توسط فرزندتان نیز پذیرفته شود. اگر والدین به قوانین و نتایج آنها توجهی نشان ندهند، نباید از کودکان خود نیز توقع قانونپذیری داشته باشند. در اینجا به ایدههایی اشاره میکنیم تا بتوانید قوانین منزل خود را به قوانینی قابل پذیرش توسط کودکانتان تبدیل سازید.
فرزندتان هنگام رشد شروع به درک ارتباط بین فعالیتها و نتایج آنها میکند. در این زمان است که شما میتوانید قوانین خانه و خانواده را به او تفهیم کنید.
(سنین 3 تا 5) قبل از تنبیه کودکانتان برای آنها توضیح دهید که چه توقعی از ایشان دارید. مثلا اولین باری که کودک 3 ساله شما روی دیوارهای اتاق، نقاشی کشید، برای او توضیح دهید که چرا این کار پذیرفته شده نیست و اگر او این کار را مجددا تکرار کند، چه اتفاقی خواهد افتاد. (مثلا او مجبور خواهد بود که در تمیز کردن دیوار، کمک کند و تا آخر روز اجازه استفاده از مدادهایش را نخواهد داشت). اگر این کار را چند روز دیگر، دوباره تکرار کرد، خاطره روز اول را به او یادآوری کرده و به او بگویید که مداد تنها مخصوص ورقه کاغذ است و سپس نتایج عملش را به او نشان دهید.
(سنین 6 تا 8) در این سنین نیز میتوان از روش قبل (قرار دادن کودک به مدت یک دقیقه در محیطی خاص برای تفکر در مورد عملکردش) استفاده کرد. در این سن نیز، قاطعیت، امری حیاتی است. کودک باید باور کند که شما به آنچه میگویید، عمل میکنید. البته این به معنای این نیست که به کودکتان شانس دوباره ندهید بلکه به مفهوم اعتقاد پیدا کردن کودک به شماست. یادتان باشد در هنگام عصبانیت کودک را تهدیدهای غیرواقعی نکنید. مثلا به او نگویید که «دیگه حق نداری هرگز تلویزیون تماشا کنی». این کار باعث میشود، همه تهدیدهایتان ضعیف جلوه کنند.
تنبیههای شدید، قدرت شما را به عنوان والدین، کم میکند. اگر فرزندتان را به مدت یک ماه تنبیه کنید، او دیگر انگیزهای برای تغییر رفتارهایش نخواهد داشت.
(سنین 9 تا 12 سال) کودکان در این گروه سنی، میتوانند با نتایج طبیعی عمل خود، قانونپذیری را بیاموزند. همینطور که آنها رشد کرده و مستقلتر میشوند و مسوولیتپذیری را میآموزند، به آنها بیاموزید که با نتایج رفتارهای خود مواجه شوند. این روشی مفید و موثر در قانونپذیری فرزندان است.مثلا اگر فرزندتان تکالیف خود را به موقع انجام نمیدهد، سعی نکنید او را مجبور کنید که تا آخر شب بیدار باشد و مشق بنویسد یا خودتان تکالیفش را انجام دهید، بلکه بگذارید تا فردا بدون تکلیف به مدرسه برود و نتیجه این عمل را که یک نمره بد خواهد بود، ببیند.طبیعی است که والدین تمایل داشته باشند تا کودکشان را از اشتباهات نجات دهند، اما در طولانی مدت، این کار باعث ایجاد رفتارهای نادرست در کودک میشود. بگذارید تا کودک، نتیجه اشتباهات خود را به طور طبیعی ببیند. این کار باعث خواهد شد که بار دیگر مرتکب این اشتباه نشود.